Οι Γάλλοι δεν τον μόλυναν…

tumblr_mna5m2TXQk1rf1jvro1_r1_1280

«-Πως γνωριστήκατε με τον Μπέκετ; Τυχαία ή από αμοιβαίο θαυμασμό;

-Είχε διαβάσει κάτι δικό μου. Γνωριστήκαμε σε κάποιο γεύμα, και μετά γίναμε φίλοι. Μάλιστα κάποια εποχή με βοήθησε οικονομικά. Ξέρετε, μου είναι πολύ δύσκολο να μιλήσω για τον Μπέκετ. Όλοι κάνουν λάθος στην εκτίμησή τους, ιδιαίτερα οι Γάλλοι. Όλοι πίστευαν ότι έπρεπε να λάμψουν μπροστά του, αλλά ο Μπέκετ ήταν ένας άνθρωπος απλός, που δεν ήθελε να του πετάνε παράξενες κουβέντες. Έπρεπε να είσαι πολύ ευθύς, διόλου φαντασμένος… Μου άρεσε στον Μπέκετ αυτό το ύφος του ανθρώπου που θα έλεγες ότι έφτασε μόλις χτες στο Παρίσι, παρότι ζούσε στη Γαλλία είκοσι πέντε χρόνια. Δεν είχε τίποτε το παριζιάνικο. Οι Γάλλοι δεν τον μόλυναν, ούτε με την καλή έννοια ούτε με την κακή. Έδινε πάντα την εντύπωση ότι είχε κατέβει από το φεγγάρι. Πίστευε ότι είχε κομμάτι γαλλοποιηθεί, αλλά δεν ήταν αλήθεια. Αυτό το φαινόμενο της μη μόλυνσης ήταν καταπληκτικό. Είχε παραμείνει ατόφιος Αγγλοσάξωνας, κι αυτό μου άρεσε φοβερά. Δε σύχναζε σε σαλόνια, ένιωθε άβολα στις συγκεντρώσεις, δεν είχε πάρε δώσε, όπως λέμε. Του άρεσε να μιλά πρόσωπο με πρόσωπο, και τότε ήταν εξαιρετικά γοητευτικός. Του έτρεφα μεγάλη αγάπη.»

Έτσι απαντά στην Sylvie Jaudeau ο Εμίλ Σιοράν (Τσοράν είναι η ορθή εκφορά) σε συνέντευξη, απόσπασμα της οποίας πάρθηκε από το «Cioran – Entretiens avec Sylvie Jaudeau» που στα ελληνικά μεταφράστηκε από τον Κωστή Παπαγιώργη (εκδόσεις PRINTA).

Πριν χρόνια διάβασα την υπέροχη βιογραφία του Μπέκετ και τον λάτρεψα περισσότερο από όσο μέσα από τα βιβλία του. Ο Νόουλσον είναι εκπληκτικός στη δουλειά που έκανε, δίνοντας ένα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο πρόσωπο μέσα από το ογκώδες πόνημά του. Θα το ξαναδιάβαζα ευχαρίστως…

knowlson-beckett

-Στη φωτογραφία ο Μπέκετ στο καφέ «Le Select» του Παρισιού με ατόφιο Αγγλοσαξονικό στυλ !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s